Melisa Šaponja, izvršna direktorica Aquarius-a: Istrenirani smo da trčimo sa najboljim igračima u regionu

Melisa Šaponja | Agencija AQUARIUS | Banja Luka

Više od 10 godina rada u Aquarius-u, uvid u poslovanje svih odjela, više odgovornih pozicija i nedavno imenovanje za izvršnu direktoricu agencije čine da Melisa Šaponja danas, s pravom, može govoriti o marketinškoj industriji, njenom tržištu, neminovnim promjenama, ali i načinima da se u toj trci, uprkos svim izazovima, opstane. I ne samo opstane, nego i nakon više od dvije i po decenije postojanja i rada agencije, bude među vodećima, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire.

Vanredan trud i posvećenost su ono što nekoga na jednoj odgovornoj poziciji, kakva je njena, treba da krasi, ali, kako i sama ističe, Aquarius je agencija u kojoj autokratski ambijent ne postoji i gdje su otvorena komunikacija i stalno nadmetanje različitih mišljenja oduvijek prisutni i presudni za uspješan nastup na tržištu.

„Mi smo tim koji se razlikuje i uzajamno nadopunjava. To su ljepota i bogatstvo jedne organizacije. Bezuslovno vjerujemo jedni drugima i sve dok takva energija kruži našim prostorom, bićemo zadovoljni i srećni, baš kao i do sad“, ističe ona te progovara o svojih prvih 10 godina rada u agenciji, dosadašnjim izazovima, ali i budućim planovima.

 

Marketinška industrija mijenja se nezaustavljivom brzinom, gotovo svakodnevno. Gdje se u tom svijetu danas nalazi Aquarius, 26 godina nakon osnivanja?

Ono što danas naučimo i savladamo, zasigurno sutra više nije dovoljno; ni klijentu, ni za svaku važniju utrku u većim, izazovnijim utakmicama. Koliko god pratili sve te inovacije, koje zaista iz dana u dan napreduju, uvijek ima nešto novo što tek dolazi i čemu treba da se posvetimo kako bismo bili bolji, uspješniji i kako bismo, zapravo, bili najbolji izbor naših klijenata. Aquarius nikad nije zaostajao na polju advertising-a ni za najboljim igračima u regionu. Mi smo istrenirani da trčimo tolikom brzinom da, evo, sve ove godine zaista uspješno savladavamo vještine i znanja bez kojih ne bismo sigurno mogli biti sve bolji i bolji. Aquarius, ne samo da je pratio inovacije, već je i bio pokretač u procesu donošenja promjena. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo u proteklih desetak godina kreirali vlastite brendove, te da smo izgradili studijske objekte i produkcijsku kuću, koja pretenduje da bude jedna od većih na prostoru ex-Yu i do sada je producirala niz TV i igranih programa. Zaista smo ponosni na sve što smo uradili i danas se jednako radujemo i sa istim žarom pričamo o svakom postignutom uspjehu, svakom realizovanom projektu i svakom klijentu koji je prošao kroz našu agenciju. Ljubav i posvećenost ovom poslu su motivacija i glavni pokretač. To je osnova, baza iz koje sve polazi.

 

Kako Vam, kao izvršnoj direktorici jedne od najstarijih advertising i vodećih full service agencija u Bosni i Hercegovini, izgleda današnje marketinško tržište?

Tržište je generalno preforsirano, tako i ovo naše. Digitalizacija uopšteno i digitalni mediji uzeli su maha što mene, s jedne strane, raduje, jer svaki projekat koji na taj način oglašavamo ima vrlo jasne parametre i vrlo precizna mjerenja, a, s druge strane, mi se čini da se potpuno zanemaruju i isključuju neke vrijednosti od ranije koje i dalje imaju veliki značaj i uticaj na tržištu. Nije danas nikome lako da osvoji klijenta na bilo koji način, pa tako ni nama. Ali, eto, dugogodišnje iskustvo i svi naši resursi kojima raspolažemo svakako su nam velika prednost.

 

U Aquarius-u ste više od 10 godina, pa možete posvjedočiti brojnim promjenama kroz sve te godine. Kako su se, u tom periodu, mijenjale želje, zahtjevi, ali i potrebe klijenata?

Prije 10 godina bilo je, prije svega, manje stresa, a očekivanja klijenata bila su u nekim razumnijim granicama. Bilo je mnogo više novca koji se ulagao u advertising i nismo morali biti mađioničari da ni od čega napravimo nešto blistavo i da, pri tome, oduševimo sve oko sebe, a ponajviše klijenta, što je danas čest slučaj. Saradnje s klijentima su bile dugoročnije, što je svakako davalo i bolje rezultate. Kada se dobro upoznamo sa klijentima, razumijemo jedni druge, jasni su nam i ciljevi i očekivanja koja su pred nama, i konačan ishod može biti jedino zadovoljstvo s obje strane i tada nastaju najkvalitetniji i nabolji projekti. Rokovi su nam bili fleksibilniji, a to se svakako prepozna i na krajnjem proizvodu.

 

U posljednje vrijeme, na našim prostorima, agencija je više nego ikad. Ipak, koliko klijenti prepoznaju iskustvo i reference koje Aquarius nosi?

Izbor je vrlo jednostavan, kao u svakodnevnom životu. Nećete nikada otići, na primjer, stomatologu, a da o njemu ne znate gotovo ništa, da ne znate nikoga ko je imao dobro iskustvo, da nema iza sebe stotine i stotine zadovoljnih pacijenata koji ga rado preporučuju, da se konstantno ne usavršava… Jednostavno, neka istorija, neki background mora postojati, što klijentu odmah u samom startu uliva sigurnost. Klijenti to prepoznaju i, kada žele ozbiljnije raditi, biraju nas.

 

Kroz ruke Aquarius tima prošlo je stotine klijenata i hiljade kampanja. Šta je bilo najizazovnije, najzahtjevnije ili možda najinteresantnije?

Nama je svaki projekat izazov, pa i oni manje zahtjevni, jer iz svakog naučimo ponešto novo i istovremeno izvučemo maksimum. Kao najizazovnije izdvojila bih, ipak, naše vlastite projekte, baš zato što se od nas, kao vodeće agencije za marketing u BiH, očekuje da uvijek budemo inovativni, da imamo inicijativu i da pokrećemo neke nove stvari, pa je u tom smislu izazov uvijek veći.

 

U karijernom smislu, kroz Aquarius ste prošli mnoge stepenice i početkom ove godine stupili na poziciju izvršne direktorice. Koliko su dužnosti veće i zahtjevnije?

Dužnosti i odgovornosti su, naravno, nemjerljivo veće. Oblikovanje kompetentne, srećne i uspješne radne cjeline zaista iziskuje vanredan trud. Srećna okolnost u mom slučaju je ta što u Aquarius-u radi veliki broj ljudi, mojih kolega, koji su tu duže od 10 godina i svi se već toliko dobro poznajemo, volimo i razumijemo da je zadovoljstvo biti ovdje u bilo kojoj ulozi. Otvorena komunikacija koja prati stalno nadmetanje različitih mišljenja je ljepota sredine u kojoj radim. Autokratski ambijent ne postoji u našim redovima, jer nikad nismo željeli tako funkcionisati. Zajedno odlučujemo o svemu i onda zdravo okruženje i zadovoljstvo zaposlenih ne mogu biti upitni.

 

Tim Aquariusa čini gotovo 50 profesionalaca iz raznih oblasti. Kako biste Vi opisali svoj tim?

Mi smo tim koji se razlikuje i uzajamno nadopunjava. To su ljepota i bogatstvo jedne organizacije. Bezuslovno vjerujemo jedni drugima i sve dok takva energija kruži našim prostorom, bićemo zadovoljni i srećni, baš kao i do sada.

 

Kakvi su poslovni planovi do kraja godine, ali i u narednom periodu?

Ovu godinu smo proglasili godinom znanja. Pokrenuli smo projekat „Akademija znanja“, gdje smo angažovali najbolje predavače iz regije kako bismo unaprijedii vještine svojih saradnika, kako u komunikacijskim, tako i u stručnim, specijalnim znanjima. Pored toga, pokrenuli smo aktivnosti u segmentu HR-a, tako da krajem godine očekujemo sjajne rezultate i da ovaj već odličan tim bude još bolji i spremniji za sve nove izazove tržišta.


Podijeli